Bozaaa


Çocuklugumdan beri cok severim bozayi.Kis aksamlari sürekli alirdik, sokakta ‘bozaaaaaaaaaa’ diye bağaran amcadan. Bayagi bir ahbap olmustuk kendisiyle 🙂
şimdi gecenin bu saatinde canım istedi de nerden bulucaz ki. Kalkıpta yapamam herhalde yapasıya sabah olur 🙂 Bozayı her yöre bilmiyor arkadaşlar ben Eskişehir 'li olarak benim ve Eskişehir halkının bozaya bayıldığını düşünüyorum .İki üniversiteye sahibiz ve binlerce öğrenciyee yani dışarıdan gelenlere de sevdirdik ne güzel.. Evde çok kolay yapılabilir aslında denemedim ama bakın tarifine yazının devamında sadece bulgurla yapılıyor..Afiyet olsun

Malzemeler;
– 1/2 kg bulgur
– 5 – 5.5 lt su
– 2- 2.5 su bardagi seker
– 1 yemek kasigi kuru maya

Yapilisi;
– Bulguru derin bir tencerede 5 lt kadar suyu ekleyip bulgurlar dagilana kadar kaynatin.
-Tencerenin altini kapatin. Bir sure sogumasi icin bekleyin. Blendar ya da bicakli mixerde parca parca cekin. Islem sonunda bulgurun tamamiyla erimesi gerekiyor.
-Suzuldukden sonraki hali normal boza kivaminda olmali. Eger suyu az gibiyse bir mitar ilik su ekleyebilirsiniz.
-Suzdukden sonra sekeri ilave edin. Sekerin iyice erimesi icin birkac dakika daha isitin.
-Daha sonra gereken ilikliga gelmesi icin bekletin. Yogurt mayalarken gibi gereken sicakliktan biraz daha soguk olacak 🙂
-Bozayi mayalandiracaginiz kavanoza koyun.
-Kucuk bir kasede, ilik su icinde mayayi eritin ve bozaya ekleyin, karistirin.Daha sonra gereken ilikliga gelmesi icin bekletin. Yogurt mayalarken gibi gereken sicakliktan biraz daha soguk olacak 🙂
– Bozayi mayalandiracaginiz kavanoza koyun.
– Kucuk bir kasede, ilik su icinde mayayi eritin ve bozaya ekleyin, karistirin.
-Uzerini ortmeden oda sicakliginda mayalandirin.
– Mayalandiktan sonra dolabda saklayin.
– Uzerine tarcin serperek ve leblebiyle servis yapin..

Yazar: Konuk Yazar

Wolkanca sitesine Konuk Yazar olan, dışarıdan kendi yazılarını ekleyen bir kişi.