Kategoriler
SEO

Arama motorlarına site haritası gönderme yöntemleri

Google ve Bing arama motoruna websitenizin site haritasını birkaç farklı gönderme yöntemi.

Websitenizin site haritasını göndermek ve websitenizin aramadaki durumunu görüntülemek için en iyi yol arama motorunun webmaster aracını kullanmaktır. Fakat tek yol bu değil.

Google için Google Search Console, Bing için Bing Webmaster Tools ve Yandex için Yandex.Webmaster.

En iyisi elbette Google Search Console, Bing Webmaster Tools’ın şöyle bir özelliği var eğer websitenizi Google Search Console’a eklemiş iseniz Bing’e izin vererek tüm site ve bilgileri Bing Webmaster Tools hesabınıza aktarabiliyorsunuz yani her şeyi yeni baştan Bing’in aracına yazmaya gerek kalmıyor. Yandex’in de güzel tarafları yok değil, ama Google’a göre pek akıllı olmadıkları bir gerçek.

Peki web sitenizin site haritasını nasıl arama motorlarına gönderebilirsiniz.

1. seçenek ve en sağlamı Google Search Console/Bing Webmaster Tool/Yandex.Webmaster giriş yapıp ilgili menüden site haritanızın adresini yazıp göndermektir.

Sitemaps in Search Console – Google Search Console Training

2. seçenek Bing ve Google için geçerli Yandex’in var mı bilmiyorum, şu bağlantıları tarayıcınıza yazıp ping gönderin: Google için:

https://www.google.com/ping?sitemap=https://wolkanca.com/sitemap.xml” Bing için: “https://www.bing.com/ping?sitemap=https://wolkanca.com/sitemap.xml” (https://wolkanca.com/sitemap.xml yerine kendi site haritanızın adresini girin)

3. seçenek ise yine Google ve Bing için geçerli olan 3. parti bir uygulama, submit-sitemap.com, bu websitesi site haritalarınızı tek seferde Google ve Bing’e gönderiyor ayrıca birden fazla site haritasını aynı anda gönderme imkanınız var, aslında yaptığı şey 2. seçenekte anlattığım şeyin otomatik olarak yapılması. Örnek bu bağlantı benim bu sitemin tüm site haritalarını bir tıklamada gönderebiliyor.

4. ve bir diğer seçenek ise robots.txt dosyasına site haritasını eklemektir, ki aslında bunu yapmak en önemlisi diyeiblirim. Örnek robots.txt dosyası içeriği aşağıdadır ve adresi şöyle olmalı: https://wolkanca.com/robots.txt

User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Disallow: /wp-includes/
Disallow: /etiket/
Disallow: /search/
Disallow: /?s=

Sitemap: https://wolkanca.com/sitemap.xml

Porjeniz önemli ve zamanınız da var ise bunların hepsini yapmanız en iyisi olur. Web siteniz WordPress ise Yoast SEO eklentisi bence en iyisi ve site haritaları konusunu okumanızı öneririm. Ek olarak XML site haritasının yanında hem site ziyaretçileri için hem de arama motoru botlarının URL’leri takip etmesi için websitenize ayrıca bir HTML site haritası da ekleyebilirsiniz örnek: https://wolkanca.com/arsiv/ benzeri bir sayfa.

Site Haritası Nedir?

Websitesinde bulunan ve dizinleme işlemi yapılan sitenin sayfalarının URL’lerinin tümünü içeren dosyadır. Site haritasının uzantısı .xml olur. Siteyi ziyaret eden arama motoru botları ve diğer uygulama botları, site haritası dosyasının rehberliğinde, sayfaların ne sıklıkla, en son ne zaman güncellendiğini ve hangi sayfanın ne kadar önemi olduğunu(site haritasında belirlenebilir) tespit edebilirler.

Site Haritası Türleri

  1. Normal site haritası: Websitesindeki tüm URL’leri barındıran normal bir site haritasıdır.
  2. Videolar site haritası: Google’ın sayfanızdaki video içeriğini anlamasına yardımcı olmak için özel olarak kullanılır.
  3. Görseller site haritası: Google’ın sitenizde barındırılan tüm resimleri bulmasına yardımcı olur.
  4. Haberler site haritası: Google haberler ve diğer haber uygulamalarının taradığı haber site haritası normal site haritasına göre farkları vardır, taze güncel URL’leri barındırır https://developers.google.com/search/docs/advanced/sitemaps/news-sitemap.
  5. RSS Feedler, arama motorları RSS’leri de site haritası gibi kullanabilir, özellikle taze, yeni içerikleri taramak ve dizine eklemek için, haber/blog siteleri için tercih edilendir https://developers.google.com/search/docs/advanced/sitemaps/build-sitemap
  6. Site haritası indeksi: Bu site haritasında websitesinin tüm site haritalarının URL’leri bulunur, sayfa sayısı yüksek büyük web siteleri için kullanılır https://developers.google.com/search/docs/advanced/sitemaps/large-sitemaps

Daha fazla bilgi için:

https://support.google.com/webmasters/answer/7451001, daha da fazlası için: https://developers.google.com/search/docs/advanced/guidelines/get-started, site haritaları konusunda daha fazla bilgi için: https://developers.google.com/search/docs/advanced/sitemaps/overview, çok ama çok daha fazlası için: https://twitter.com/wolkanca 🚀