Kategoriler
Internet

Domain Seçmek

Dinolog’da gördüğüm bu güzel yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum. (Asıl Kaynak)

Artık hemen herkes kişisel de olsa bir web sitesine kolayca sahip olabiliyor. Bunun için WordPress, joomla gibi içerik yönetim sistemleri kullanılabiliyor ve kolayca bir blog ya da kapsamlı bir web sitesine sahip olunabiliyor. Tabii bu web sitesine ulaşmak için de bir domain name (alan adı) gerekiyor.

Bu alan adını alırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus bulunuyor. Özellikle bu işi ciddiye alıyorsanız, internet üzerinden iş yapmak istiyorsanız, önem vermeniz gereken bir konu olduğunu söyleyebiliriz. Web siteniz için seçeceğiniz domain sizi vezir de yapabilir rezil de.

Domain’in içinde ne geçmelidir? Her şey olabilir. Ancak sizi anlatması, kısa ve öz olması makbuldür. Akılda kalıcı olması çok önemlidir.

Sitenizin ziyaretçilerinin çoğu arama motorları yardımıyla geleceklerdir. Yani, domain adınız işinizin adı ve en önemli kelimesini içermelidir. Örneğin; Jack City Cars adında bir şirket, www.jackcitycars.com adında bir domain kullanabilir. Jack City işin ismi (ya da işyerinin), cars da anahtar kelimedir. Bazen seçtiğiniz alan adı daha önce alınmış olabilir. Bu durumda ise aralarına çizgi koyarak kullanabilirsiniz. Örneğin; www.jack-city-cars.com ya da www.jackcity-cars.com gibi.

Aralarda tire kullanmak hem avantaj hem de dezavantaj yaratabilir. Sitenizin popülerliği arama motorlarında artar ancak şu da var ki, insanlar bunu yazarken zorlanabilir, yanlış yazabilir.

Eğer işiniz bölgeselse ya da ülke bazındaysa, .com.tr (Türkiye), .ca (Kanada), .co.uk (İngiltere) gibi uzantıları tercih edebilirsiniz. Ancak uluslar arası bir iş yapıyorsanız .com en iyi seçimdir.

Bütün bunların yanında sitenizi bedava hosting servislerinde barındırmak da pek hoş karşılanmaz çünkü bunlar size genellikle http://siteniz.bedavahostingsitesi.com gibi subdomain (alt alan adı) veriyorlar ve bu da tamamen amatörce görünmesine neden oluyor.

Bütün bunların yanında kendi domaininize sahip olduğunuzda orijinal bir e-mail adresine de sahip oluyorsunuz. Örneğin; siteniz@siteniz.com gibi. Hotmail, yahoo, gmail gibi mail adreslerini kullanmak da pek profesyonelce görünmüyor.

Domain adı seçerken bunlara dikkat etmekte fayda var.