Kategoriler
Kültür Sanat

İzledim: Kaminey

Hint filmlerini severim, özellikle o şarkılar ve danslar ayrı bir tat verir sinema filmine, çok iyi yapıyorlar bunu. Bizim kültürümüze de yakınlar bu açıdan filmleri daha bir benimsiyorum belki de.

Bundan önce en son izlediğim hint filmi Slumdog Millionaire (2008) idi, bildiğiniz gibi bu film de Hindistan da geçen ve bir dolu dalda Oscar adayı olmuş Oscar almış bir film. Bilgisayarımda New York ve The Other End of the Line(2008) isimli ve birkaç daha filmleri var şu an sırada bekliyor izlemem için.

Hindistan hakkında biraz bilgi sahibiyseniz filmlerinden de daha bir keyif almanız, daha iyi anlamanız mümkün olur, biraz bahsedelim.

Çin’den sonra dünyanın en çok nüfusunun bulunduğu ülke olan Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’dir fakat tıpkı bizdeki Ankara İstanbul hesabı en büyük şehirleri Mumbai bir diğer adı ile Bombay’dır.

Mumbai dünyanın en büyük 3. şehridir ve Hint sinema endüstrisi(Bollywood) burada konuşlanmıştır. Bombay ismi 16. yüzyılda sömürgeciler tarafından konulmuş bir isimdir, iyi körfez anlamına gelen “Bom Bahia” dan türetilmiş(İngilizce hali) bir isim. Bu şehrin ismi 1995 de Bombay olarak değiştirilmiş fakat Bombay ismi de hâlâ kullanılmaktadır. Ayrıca göç de oldukça çoktur bu şehre. Çoğu Hint filminde bu isim karmaşasına, göçe insanların tepkisini görebilirsiniz.

Hindistan’ın tam 17 tane resmi dili vardır; İngilizce, Hintçe, Bengali, Telugu, Marathi, Tamilce, Urduca, Gujarati, Malayalam, Kannada, Oriya, Punjabi, Assamîce, Kaşmirîce, Sindhi, Sanskrit, Peştucali. Tüm halk İngilizce’yi ana dilleri gibi konuşurlar, bu bazılarımıza göre büyük avantajdır ki internet üzerinde de oldukça başarılı Hintli insan görmemiz biraz da bundandır diye düşünüyorum.

Evet konuyu uzatıp film hakkında bahsetmeyi unutacaktım neredeyse, ama hak verin Hindistan büyük bir ülke, büyük bir kültür sadece 2 maddesi bile bana bu kadar yazdırıyor gerisini siz düşünün.

Kaminey iyi bir film, kardeşler arası ilişkileri irdelemiş yönetmen(Vishal Bharadwaj), kahramanlarımız biri kekeme diğeri de S leri F diye söyleyen ikiz kardeşler, geçmişleri, arzuları ve umutları üzerine film ilerliyor. Sadece kahramanlarımızın kardeş ilişkileri değil birçok başka kardeşlerin de ilişkilerini burada göreceksiniz ve bazen kendi hayatınızı da orada görebilirsiniz, yazımın başında da belirttiğim gibi bizim kültürümüze de yakın bir film olmuş.

Müzikler Vishal Bharadwaj’a ait.

Film de elbette aşk, şarkılar ve danslar var. Aksiyon da bol, polis, eroin ve pis ilişkiler, mafya envaiçeşit kötü karakter de filme ustaca serpiştirilmiş.

Bu filmi seyretmenizi öneririm, ülkemizde vizyona girmeyecek bu film 2009 yılı yapımı ve dünya da 2009 Ağustos ayında vizyona girmişti.

Hepinize orijnal bir hafta sonu dilerim, देखने के लिए अच्छा.

Kaminey(Ka-mee-nay): Hintçe biz söz. İngilizce karşılığına bakıldığında birbirine yakın anlamlar var; Adi, Alçak, Hergele, Şerefsiz v.b. Filmin Türkçe çevirisini yapan arkadaş argoda kullanılan “O ne cambazdır bir ipte durmaz” ile “O ne fırlamadır” ifadelerindeki “Cambaz ile Fırlama” arasında kalıp “Fırlama”iyı tercih etmiş.

Kargil Savaşı: 1999 yılında Pakistan ile Hindistan arasında yapılan savaşın adıdır.

Psychedelic Trance: kısaca Hint diskosu [via].

Marathi: sözlükte Maharashtra bölgesinde konuşulan bir dil olarak geçiyor, filmde ise bölge halkının etnik kimliği gibi.

U.P (Uttar Pradeş): Hindistan’ın büyüklük olarak 5. ve nüfus olarak (166 milyon) en kalabalık eyaletidir

Thompson and Thopmson: Ten Ten adlı çizgi filmdeki ikiz gibi gözüken dedektifler.