Kategoriler
Gündem

Kırkambar

Neden Bambu?

“Bambu ağacının yetişmesi olumlu ısrar için güzel bir örnektir. Çinliler bu ağacı şöyle yetiştirir. Önce ağacın tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılda da toprağın dışına filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan her işlem tekrar edilerek bambu tohumu sulanır ve gübrelenir. Fakat inatçı tohum bu yılda da filiz vermez. Çinliler büyük bir sabırla beşinci yılda da bambuya su ve gübre vermeye devam ederler. Ve nihayet beşinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye başlar ve altı hafta gibi kısa bir sürede yaklaşık 27 metre boyuna ulaşır.”

Photo by sachman75

İşte ben de bu yüzden kendime Uzak Doğu’dan yetişen bir ağaç olan Bambu’yu kendime simge olarak seçtim.
Bize önerilenler:
“Hiçbir zaman geri dönmeyin.Bir süre için çalışın. Bir süre tahammül edin. Her zaman inanın. Çağın gerektirdiği bilgilere ve donanıma sahip olmak için çok çalışın. Okuyun, okuyun, okuyun. Bilen kişi değil, yapabilen kişi olmaya gayret edin. Mutlaka bir, hatta iki yabancı dil öğrenim. Mesleğiniz dışında en az bir konuda uzmanlaşın. Güzel sanatların bir dalıyla ilgilenin Teknolojinin imkânlarını kullanmayı öğrenin. Yurtdışını görme, gezme fırsatlarını değerlendirin.Kendinizi yetiştirme konusunda ’sabırlı’ olun.”

Bir de bize ibretlik bir hikaye:
Hani anlatırlar ya, iki kurbağa süt kovasına düşer. Bunlardan biri kovaya düşer düşmez paniğe kapılır. “Artık buradan kurtulmam imkânsız.” diyerek kendini bırakır ve boğulur. İkinci ise: “Boğulsam da sonuna dek direneceğim, çırpınacağım.” der. Dediği gibi de yapar. Ayaklarıyla sürekli devinmeye, sütü hareket ettirmeye başlar. Bu devinim sonunda süt yağ bağlar. Kurbağa da yağ tabakasının üzerinde kalarak kurtulur.

    Ne Demişler:

  • -Allah’ım bana içi kitap dolu bir ev ile çiçek dolu bir bahçe ver.(Konfüçyüs)
  • -Felsefe bir ağaç gibidir, kökleri metafizik, gövdesi fiziktir. Gövdesinden çıkan kollar da bütün bilimlerdir.(Descartes)
  • -Gençken bilgi ağacını dikelim ki, yaşlandığımız zaman gölgesinde barınacak bir yerimiz olsun.(Lord Chesterfield)
  • -Eğitim her şeydir, şeftali bir zamanlar acı bir bademdi. Karnıbaharda üniversite eğitimi almış bir lahanadan başka bir şey değildir. (Mark Twain)
  • -Güneş dünya için ne anlama geliyorsa kitaplarda benim için o anlama gelir.(Earl Nightingale)
  • -Gençlerini kitapla beslemeyen milletlerin sonu acıdır. (Ovidius)
  • -Etraflıca çalış, doğru bir şekilde araştır, dikkatlice düşün, düşündüklerini gözden geçir, ciddi ve samimi bir şekilde uygula (Konfüçyüs)

Bizlere düşen oldurmayanı olduracak bir isyanda birleşmektir. Bu yıkan, döken bir isyan değil, olumlu ısrara dayanan bir isyan.

* * *

Kısa… Kısa…
CNN Türk’te yayınlan, Bu Gece adlı televizyon programının dün geceki konuğu, son zamanlarda adını şarkı ve müzikleriyle duyuran Soner Sarıkabadayı idi. Hit olmuş şarkılarını tek tek seslendirdi. Gerçekten bir süre çalışmış ve tahammül etmiş ve başarı adeta ona koşa koşa gelmiş.

Aynı dakikalarda HaberTürk’te yayınlanan Basın Kulübü adlı programın konuğu, Hak ve Eşitlik Partisi Genel Başkanı Osman Pamukoğlu idi. Çok verimli geçen bir söyleşi değil(di) bana göre. Bütünlüğü olmayan, sorulan sorulara yeterli cevapları veremeyen bir konuşmacıydı Pamukoğlu. Pamukoğlu komutan programın diğer konukları ise emir eri gibiydiler. Bakalım halk 2011’de Pamukoğlu’na meclis vizesi verecek mi?

* * *

Neden buradayım?
İsmini hatırlamadığım bir yazar, eğer yazdıklarınız, düşündükleriniz, okunmaya, dinlenmeye değmeyecekse yazmayın diyor. Bir romanda ise şu satırlar geçiyor: “Hayır, ne kadar kötü de olsa yazın, çizin, konuşun”. Bende bunun için buradayım.

Kırkambar:
Ahmed Midhat Efendi’nin 1870’lerde çıkarmaya başladığı, dönemi için bir okul mahiyetinde derya mecmualardan biridir.