Kategoriler
Gündem

Yeni Taksim Meydanı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu bu döneme ilişkin kampanyaları içerisinde açıklamış olduğu İstanbul projelerinden biri de Taksim Meydanı düzenlemesiydi, seçim kampanyasında en dikkat çekici projeler İstanbul’a dair projelerdi özellikle Marmara Denizi ile Karadeniz’i birbirine İstanbul Boğazı gibi bağlayacak olan şu kanal uzun süre gündemde kalmıştı.

Taksim Meydanı

Geçen gün Başbakanın Taksim Meydanı projesi Belediye Meclisi onaylandı ve projenin yapımına başlandı. Proje kapsamında dikkatimi en çok çeken ve beni heyecanlandıran şey trafiğin tamamen yerin altından verilmesi, Taksim Topçu Kışlasının Kültür Merkezi ve Sanat Galerisi olarak hizmete girecek olması. Sadece ve sadece trafiği yerin altından geçirmeyi başarırsak ki illa ki olacak Başbakan dediyse, Dünyanın en muhteşem meydanına sahip olacağımıza şüphem yok. Meydan deyip geçmeyin, meydan demek şehrin her anlamda kalbi demek. Bu proje ile meydanın gerçekten bir meydan olacağına ve dünyanın her yerinden yalnızca meydanı görmeye gelecek insanların olacağını düşünüyorum, zaten cazibesi en yüksek dünya şehirleri listesinin başını çeken İstanbul bence ekonomik ve kültürel açıdan daha da iyi bir yere gelecek.
Aşağıdaki yazılar haber ajansları ve gazetelerden alındı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde “Türkiye Hazır Hedef 2023” adlı toplantıda, İstanbul için 3, İzmir için 13 ve Diyarbakır için 7 olmak üzere 22 yeni proje açıkladı. Erdoğan toplantıda Taksim Meydanı’ndaki Gezi Parkı’nın yerine Taksim Topçu Kışlası’nı yapacaklarını söyledi.

Radikal Gazetesi’nin haberine göre Taksim Meydanı’nda bugün Gezi Parkı’nın bulunduğu bölgede yer alan tarihi kışla, 1940 yılında, Lütfi Kırdar’ın belediye başkanlığı döneminde, “Onaracak bütçe bulunmadığı için” yıkılmıştı. Kışlayken içinde futbol maçları düzenlenen avlu, bir süre Taksim Stadı olarak kullanıldı. Dolmabahçe’deki stat yapılınca eski kışla, Taksim Gezi Parkı olarak düzenlendi. “Rus-Hint tarzını yansıtan zarif bir yapı” olarak tanımlanan kışla, unutuldu.

Taksim Meydanı 2

Tek parti devri içinde yıkıldı ve unutuldu gitti.

Taksim’e AVM yapacaklar (Oktay Ekinci/Mimar): Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde eski Topçu Kışlası’nı içindeki camiyle yeniden inşa etme fikri gündeme gelmişti. Bence bu kez Topçu Kışlası görünümünde bir AVM inşa edecekler. Ayrıca illa tarihi binalara sahip çıkmak istiyorsa, Sayın Başbakan’a önerim Rami Kışlası’nı restore etmektir. Hem bir bölüm binaları halen yerinde duruyor hem daha kolay. Ayrıca değeri de Taksim Topçu Kışlası’ndan daha geri değil.

Mekân kenti hareketlendirir (Sinan Genim/Mimar): Gezi Parkı, yeşil alan olarak da çok kötü kullanılıyor. Akşam hava karardıktan sonra geçemezsiniz. Taksim Kışlası hoş bir kışladır. Yenileşme hareketinin başlangıç adımlarından biridir. Zaten yıkılması doğru değildi. Bence Taksim’i çekip toparlayabilir. Öncelikli midir? Başka projeler akla gelebilir; ama bu da yapılabilir. Mekân elde etmek kenti hareketlendirir. Trafiğin de yeraltına alınması şart. Bütün dünyadaki kentler yaya alanlarını büyütüyor.

Başbakan “CHP zihniyeti”nce yıktırılan Taksim Topçu Kışlası’nı yeniden İstanbul’a kazandıracaklarını açıklarken, binanın altının otopark, ortasının da park olarak kalacağını söylediyse de binanın ne amaçla kullanılacağını açıklamadı. Başbakan’ın arkasındaki barkovizyona yansıyan görüntülerde ise ‘tarihi bina’nın kopyasında, muhtemelen sinema olacak bölümden sarkan Recep İvedik afişi dikkat çekti. İvedik’in tam karşısında UNİBJK amblemi konumlandırıldı. Sahada B. Munich’ten Oliç ve Ribery ile Celtic ve Ajaxlı futbolcular yer aldı.

İşte yeni Taksim

Taksim Meydanı’nı yayalaştırma projesinin detayları belli oldu. Belediye Meclisi’nin oybirliği ile kabul ettiği ve Anıtlar Kurulu’nun onayladığı projeye göre Tarlabaşı Bulvarı ve Talimhane, Taksim Meydanı ile birleştirilecek
04 Şubat 2012 Cumartesi, 11:23:26

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’a ilişkin prestij projeleri arasında açıkladığı Taksim Meydanı düzenlemesi Belediye Meclisi’nde oybirliği ile onaylanırken Anıtlar Kurulu tarafından da onaylandı.

Projeye göre Tarlabaşı Bulvarı, yayalaştırılan Talimhane ve Taksim Meydanı’yla birleştirilecek. Meydandaki otobüs durakları, otobüs bekleme peronları ve yanındaki yol kaldırılacak. Mc Donald’s önündeki otobüs durakları da yer altına alınıp, alt geçitten meydana yaya çıkışları verilecek. Metro çıkışları ise İstiklal Caddesi kenarlarına çekilecek. Bölgedeki binalar da aslına uygun restore edilecek.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Taksim Topçu Kışlası oturum alanı, Cumhuriyet Caddesi tarafında 153, Tak-i Zafer Caddesi tarafında 188, Metehan Caddesi tarafında 152, Asker Ocağı Caddesi tarafında ise 189 metre olacak. Yeşil alan dahil olmak üzere 28 bin 900 metrekarelik bir alanı bulunan kışla 3 katlı projelendirilecek.

TAKSİM TOPÇU KIŞLASI GERİ GELİYOR

Taksim Topçu Kışlası 1806’da III’üncü Selim döneminde inşa edilip, 1939’da İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından yıktırılmıştı. Rus-Hint tarzı karışımı kışla, kültür merkezi ve sanat galerisi olarak hizmet verecek. Kışlanın, yıkılmadan önce içinde futbol maçları yapılan ve İnönü Stadı yapıldıktan sonra, Taksim Gezi Parkı olarak düzenlenen bahçesi yeşil alan olarak korunacak. Yeşil alanın altında ise birkaç katlı otopark yer alacak.

“MEYDAN KEYFİ YAŞATACAĞIZ”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Kışlası’nın zemin katındaki kafeler ve dışarıya konulan masa düzeniyle oluşacak yeni yapı çerçevesinde, bugün sadece bir geçiş güzergahı olarak kullanılan Taksim Meydanı’na işlev kazandırıp, İstanbullular’a “meydan keyfi” yaşatacaklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi: ibb.gov.tr
Başbakanlık: basbakanlik.gov.tr