Kategoriler
Kodlama

JavaScript Öğrenin

Nereden başlayacağını soran birçok arkadaşımız oluyor işte burada açık ve net cevaplamış olalım, Javascript ile başlayın.

Yeni mezun veya ne yapacağına karar verememiş bilişimci arkadaşlara önerim #İngilizce çalışın ve #Javascript ile ilgilenin çünkü bilişim/teknoloji dünyasında bu ikisinden kaçış yok!

JavaScript ile her şeyi yapabilirsiniz

Çoğumuz artık bir programı bilgisayarımıza indirmek yerine online olarak tarayıcı üzerinde çalışan uygulamaları kullanıyoruz 💻(ben de kesinlikle aynısını yapıyorum ☁ ), çünkü çok hızlı ve iyiler üstelik Internet hızları da gün geçtikçe iyileşiyor. Ayrıca tarayıcı üzerinden çalışan oyunlar da 🕹 artık çok popüler.

Javascript altın çağını yaşıyor, neredeyse tüm web projeleri ve mobil uygulamalarda kullanılırken bu tarayıcı dinamik programlama dili günümüzde açık kaynak geliştirici toplulukları sayesinde adeta bir devrim gerçekleştirdi. Bu topluluklar “Ajax” terimini ortaya çıkardı, 2005 yılı gibiydi dün gibi hatırlarım web2/Ajax konuşulmaya başlandığı zamanlar ฅʕ•̫͡•ʔฅ Ajax mantığının temeli web sayfalarının tarayıcıyı yenileme gerekmeksizin dinamik olarak çalışabilmesiydi. Ve kütüphaneler; Prototip, jQuery, Dojo Toolkit, MooTools vs. JavaScript Rönesansı denilebilecek bir dönemi başlattı 🚀. Özellikle jQuery sanırım WordPress ile birlikte dünyanın en çok kullanılan web yazılımı olmuştur, aslında eminim ama derinlemesine araştırmadım belki https://www.similartech.com/technologies/jquery gibi bir yerden kullanım istatistiklerine ulaşılabilir.

Nereden başlayacağını soran birçok arkadaşımız oluyor işte burada açık ve net cevaplamış olalım, Javascript ile başlayın.

C++, Perl ve Java gibi dillerin yazımına benzeyen Javascript web developer olmak isteyen bir öğrenci için hiç kuşkusuz en iyi başlangıçtır. Ek olarak Javascript’de aşama kaydedenler HTML ve CSS ile birleştirerek basitçe web sayfaları oluşturmaya başlayabilirler, Backend ile ilgili olurlar ise PHP&Mysql başlamaları daha kolay olur(Bu arada Backend uygulama veya yazılımda kullanıcın görmediği fonksiyonel kısım anlamına, Frontend ise arayüz ön kısım yani görünen alan anlamına gelmektedir, Javascript yaygın olarak Frontend’de kullanılır.)

Öte yandan bir bilişimci olacaksanız İngilizce anlama ve yazma konusunda mutlaka iyi olmanız gerekecek, konuşma pratiği için ise acele etmenize gerek yok. Evet İngilizce bilmek bu alanda asla kaçışı olmayan bir şey.

Ve JavaScript hakkında diğer her şey:

JavaScript Nedir

Başlangıçta Brendan Eich& tarafından geliştirilmiş ve ilk LiveScript olarak isimlendirilen programlama dili olan JavaScript, 1995 yılında yeniden adlandırılmıştır. JavaScript, bir web tasarımcısına kendi web sayfalarına kod ekleme olanağı veren, yorumlanmış bir istemci tarafı kodlama dili olmuştur. JavaScript genellikle bir HTML dosyasına yerleştirilir ve doğrudan web sayfasından çalışır. Saat ve tarihe basmak, bir takvim oluşturmak veya düz HTML ile mümkün olmayan diğer görevleri yapmak için kullanılır. Programlama söz dizimi olarak C++, Perl ve Java gibi dillerden etkilenmiştir.

JavaScript ile Java Aynı Dil Değildir

Javascript’e yeni başlayanların, web ortamında sık karşılaştığı bir kavram da Javascript için kısaca Java ifadesi kullanılması sorunudur. Java ile Javascript dilleri bir birinden çok ama çok farklı birer kavramdır.

Java, bir makine ortamında bağımsız olarak çalıştırabileceği anlamına gelen, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Android cihazlar için uygulamalar, terminaller için yazılımlar ve sunucu taraflı web sayfaları hazırlamak için kullanılan güvenilir bir dildir. Java uygulamaları çalışabilmesi için derlenmesi gerekir.

JavaScript, diğer taraftan, web tabanlı bir uygulamanın parçası olarak çalıştırılacak olan metin tabanlı bir programlama dilidir. İlk geliştirildiğinde, Java’nın bir eklentisi gibi geliştirildi ancak JavaScript, web geliştirme alanındaki üç temelden biri olarak hayatına devam ediyor, diğerleri HTML ve CSS dilleridir. Javascript uygulamaları çalışabilmesi için tarayıcılar tarafından yorumlanması gerekir.

Tarihçesi

İlk olarak Brendan Eich tarafından geliştirilmiş olup, ilk defa Aralık 1995 tarihinde Netscape Navigator 2.0 ile birlikte piyasaya sürüldü. Geliştirme aşamasında adı Mocha olarak geçmesine rağmen Eylül 1995 tarihine kadar resmi olarak LiveScript olarak isimlendiriliyordu. Netscape 2.0 Beta3 ile birlikte ismi JavaScript olarak değiştirildi.

JavaScript’in isim değişikliği ile Netscape’in Java teknolojilerine (Java Applet) destek vermesi yaklaşık olarak aynı tarihlere denk gelir. Microsoft ile Netscape’in web teknolojileri ve platformları alanında yarıştığı bir dönemde, Netscape Sun Microsystems’ın geliştirdiği Java platformuna destek vererek dağıtık bir işletim sistemi yaratmayı öngörüyordu. JavaScript ise, Visual Basic’in yaptığı gibi, profesyonel olmayan programcıları hedefleyen daha basit bir betik dili olarak düşünülmekteydi.[2]

Microsoft’un uygulaması

Microsoft, 1996 yılında JScript ve VBScript betik dillerini yayınladı. JScript Netscape’in JavaScript’ine benzerken VBScript Visual Basic temelliydi ve var olan Visual Basic programcılarının kolay bir geçiş yapmasını hedefliyordu. Aynı dönemde Microsoft ilk defa CSS desteği de sağladı ancak hem CSS hem de JScript desteği Netscape’in o zamana kadar sağladıkları ile tutarlı çalışmıyordu. Bu durum web tasarımcıları ve geliştiricileri arasında bir kargaşa yaratmış ve tarayıcı savaşlarının ilk yıllarında sitelerin altında tipik olarak görülen “En iyi Internet Explorer ile izlenir” ya da “En iyi Netscape ile izlenir” gibi logoların ortaya çıkmasına neden olmuştur[3].

Standartlaşma

1996 yılının kasım ayında Netscape firması JavaScript’in endüstri standardı olarak belirlenmesi amacıyla Ecma International firmasına başvuruda bulunduğunu ilan etti. Bunun sonucunda standardize edilen sürüm ECMAScript olarak isimlendirildi ve 1997 yılının haziran ayında Ecma International, ECMA-262 belirtiminin ilk sürümünü yayımladı. Haziran 1998’de ISO/IEC-16262 standardına uyumlu hale getirilecek değişiklikler yapılarak ikinci sürüm, Aralık 1999’da ise üçüncü sürüm yayımlandı.

ECMAScript’in dördüncü sürümü üzerinde ciddi bir çalışma yapılmasına rağmen asla tamamlanamadı, ancak beşinci sürüm için önemli bir ilham kaynağı oldu[4]. Beşinci sürüm 2009 yılının aralık ayında yayımlandı. ECMAScript’in şu an geçerli olan son standart belirtimi, Haziran 2011 tarihinde yayımlanan 5.1 sürümüdür ve Javascript 1.8.5 tarafından desteklenmektedir[5].

Kaynaklar:  
https://wikipedia.org/wiki/JavaScript 
https://www.javascript.com/ 
jQuery
Javascript Örnekleri
https://immibbilisim.com/blog/228/javascript-nedir-ne-ise-yarar-giris-starting https://link.medium.com/D7W6TLqhAZ

#JavaScript #Programming #Coding #programmer #Coder #100DaysOfCode #CodeNewbie

#Mindfulness #Creativity #Leadership #Innovation #Management #Motivation #Tips #Productivity #Careers #GettingThingsDone #Networking #LetsWork #WhatInspiresMe #ONO #PersonalDevelopment #PersonalBranding

volkanyilmaz.com.tr