Kategoriler
SEO

WordPress SEO Checklist

Sadece bir WordPress sitesi kurmak arama motorlarında yükselmek için yeterli değildir, arama motorlarında üst sıralarda yer almak için doğru SEO taktiklerini de uygulamak gerekir.

Web siteniz için WordPress’i seçmenizdeki nedenlerden biri SEO performansı olabilir, bu gerçekten doğru bir seçimdir çünkü WordPress platformunun güçlü özellikleriyle SEO dostu olduğu apaçık bir gerçek.

Ancak rekabetin yüksek olduğu alanlarda iş yapıyorsanız SEO performansı için WordPress üzerinde yapmanız gereken bikaç ek uygulama vardır.

WordPress nedir?

WordPress, dünya üzerindeki tüm internetin% 35’inde kullanılan ve BBC America, Time.com ve TechCrunch dahil olmak üzere büyük, popüler web sitelerinin çoğuna güç veren dünyanın en popüler içerik yönetim sistemidir, Rolling Stones bile resmi web siteleri için WordPress kullanıyor. Bu küresel devler WordPress kullanıyorsa, birçok web sitesi geliştiricisinin neden WordPress kullandığını anlayabilirsiniz. WordPress, 2003 yılında bir blog platformu olarak başladı ancak hızlı bir şekilde tüm web sitelerini çalıştırmak için güçlü ve esnek bir çözüm haline geldi ve 2020’de bir e-ticaret çözümü olarak da kullanılabiliyor.

Peki WordPress neden bu kadar popüler oldu?

Basit ve kullanımı kolaydır. Bir WordPress web sitesi kurmak için geliştirici olmanıza gerek yoktur ve yeni başlayanlar için bile son derece kullanıcı dostudur.

Esnek ve uyarlanabilirdir. Binlerce (ücretsiz ve ücretli) temaları mevcuttur, ayrıca 55.000’den fazla eklentisi mevcut.

Harika bir topluluğu vardır. WordPress açık kaynaklıdır ve platformun arkasındaki topluluk tek kelimeyle müthiştir. Destek forumlarından destek alabilirsiniz.

Elbette, herkes için doğru platform olmayabilir ve kişisel ihtiyaçlarınıza daha iyi uyan başka CMS kullanabilirsiniz. WordPress’in yaygın olarak bilinen dezavantajları genellikle sık güncelleme ihtiyacı, olası güvenlik açıkları (sitenizi güncel tutmuyorsanız) ve hazır temaları kullanmak için biraz öğrenme eğrisi ile ilgilidir. Ancak en önemlisi, son derece güçlü bir platformdur ve aynı zamanda SEO başarısı için size harika temeller sağlar.

WordPress SEO

Güvenli ve sağlam bir sunucu/hosting seçin.

WordPress siteniz için güvenilir bir hosting kullanmanız sitenin hızı, güvenliği için en önemli noktalardan biridir. Site hızının SEO performansınız doğrudan etkilediği bilinmektedir ve güvenlik açıkları, teknik sorunlar yaşayacağınız bir hosting üzerinde sitenizin SEO performansı iyi olmayacaktır. Hosting önerilerim; Godaddy, Turhost, Bluehost, DreamHost, HostGator olabilir.

Temanızı SEO dostu olsun.

WordPress’i ilk kurduğunuzda varsayılan WordPress temasını göreceksiniz, ancak siteniz için muhtemelen bu temayı değil başka bir tema satın alarak kullanacaksınız, tema önerileri için https://wolkanca.com/themeforest-en-iyi-wordpress-temalari/

Doğrudan WordPress admin panelinden temin edebileceğiniz binlerce ücretsiz WordPress teması mevcuttur ancak dikkatlice seçmeniz gerekir aksi taktirde SEO dostu olmayan bir WordPress teması kullanmış olabilirsiniz.

web.dev ile temanın performansını ölçmek
web.dev ile temanın performansını ölçmek.

Çoğu WordPress teması SEO dostu olduğunu iddia eder ancak temaların çoğu komut dosyaları ve eklentilerle birlikte gelir, bu noktada kullanılan eklenti ve ekstra kodlar sitenizin yavaş çalışmasına neden olabilir. Bir temayı yüklemeden önce o tema hakkında bilgi almanız, SEO performansını ölçmeniz için Google’ın web.dev aracını kullanabilirsiniz.

Sitenize ücretsiz bir SEO eklentisi kurun

Sitenizin SEO optimizasyonu için (developer ve çalışkan biri değilseniz) bir SEO eklentisi yüklemek ve kullanmak tavsiye edilir. Bu noktada birkaç çok kullanulan popüler SEO eklentisi vardır, bunlar; Yoast SEO ve All in One SEO Pack olabilir.

Sitenize ücretsiz bir SEO eklentisi kurun

Bu iki eklenti de ücretsizdir ve ücretli ek seçenekleri de mevcuttur. Fakat eklentiyi kurup yüklemek SEO performansı için tek başına yeterli olmayacaktır, mutlaka eklentilerin ayarlarını sunulan rehberlere bakarak sitenize özel yapmalısınız.

Alan adınızı tek seçenek olarak ayarlayın.

Alan adınızın www. ile veya non-www olmasının SEO’yu etkilemeyeceği açıktır ancak yalnızca bir tanesinin çalıştığının ve diğerinin olması gerekene yönlendirilmiş olduğundan emin olmanız gerekir. Ayarlar> Genel kısmından alan adınızı seçip yazınız.

Alan adınızı tek seçenek olarak ayarlayın.

Ayrıca HTTP ve HTTPS yönlendirilmiş olduğundan da emin olmalısınız, bu noktada ücretsiz SSL konumuzu inceleyebilirsiniz.

Sitenizin Arama motoru görünürlük ayarlarını kontrol edin.

WordPress adim panelinde Ayarlar> “Okuma ayarları” kısmında bulunan “Arama motoru görünürlüğü” kısmını kontrol edin, eğer oradaki seçenek işaretli ise siteniz arama motorlarında indekslenmez.

search engine ayar

SEO dostu kalıcı bağlantıları etkinleştirin.

Varsayılan olarak WordPress sitenizi kurduğunuzda bu ayar yapılmamış siteniz.com/?p=123 şeklinde olur, kontrol etmek ve ayarlamak için Ayarlar> Kalıcı Bağlantılar kısmına gidin ve URL yapısını önerilen “Yazı İsmi” seçeneğini seçerek kaydedin.

SEO dostu kalıcı bağlantıları etkinleştirin.

Google Search Console doğrulaması ve XML site haritasını göndermek.

Kullandığınız SEO eklentisinin Google doğrulama ayarlarından sitenizi Search Console’dan doğrulayabilirsiniz. Search Console için bir Google hesabı gerekir ve doğrulamanın çeşitli yöntemleri vardır.

Google Search Console doğrulaması ve XML site haritasını göndermek.

Daha sonra yine SEO eklentinizin sitemap ayarlarından sitemap adresinizi alın Google Search Console site haritaları kısmından bu adresi ekleyerek site haritasını gönderin.

Google Search Console doğrulaması ve XML site haritasını göndermek.

Anahtar kelime araştırması yapın.

Bir anahtar kelime araştırma aracı kullanarak sitenizin çıkmasını istediğiniz kelimeleri inceleyebilirsiniz ve anahtar kelime stratejisi geliştirebilirsiniz. Ayrıca sitenizde bu anahtar kelimelere özel içerik ve teknik geliştirmeler yapabilirsiniz.

Anahtar kelime araştırması yapın.

Sayfalar ve gönderiler için özel URL’ler seçin.

WordPress eklediğiniz sayfa veya yazı için URL’i yazdığınız başlıktan otomatik oluşturmakta, gayet de iyidir ancak bazen uzun başlıklarda veya farklı gereksinimlerde URL’leri manuel elle düzeltmek isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için yazı eklerken URL seçeneğini bulun ve oradan istediğiniz URL’i manuel olarak yazın.

SEO optimize edilmiş başlıklar kullanın.

Başlıklar yani Heading etiketi öenmli bir SEO faktörüdür. WordPress sitenize eklediğiniz içeriklerde H2 den H6’ya kadar başlıklar kullanabilirsiniz. Yazının içerisinde uygun cümleleri veya kelimeleri bu şekilde başlık yapmak ilgili başlıkta SEO performansını etkileyecektir.

SEO optimize edilmiş başlıklar kullanın.

Benzersiz, optimize edilmiş başlıklar ve meta açıklamalar kullanın.

Bunu yapmak için kullandığınız SEO eklentisinin ayarlarını kullanabilirsiniz. Bu da önemli bir SEO faktörüdür. Örneğin Yoast eklentisinde tüm site için ve yazı/sayfa tipleri için ayar yapabildiğiniz gibi sadece bir sayfaya özel de ayar yapabilmeniz mümkün.

Benzersiz, optimize edilmiş başlıklar ve meta açıklamalar kullanın.

İç bağlantılar kullanın

Eklediğiniz sayfa ve yazılarda sitenizin başka sayfalarına link verin. Bu iç bağlantılar SEO performansını etkileyecektir.

Yüklediğini görseller için optimize edilmiş isimler kullanın.

WordPress’de ekleyeceğiniz sayfa ve yazılara görselleri yüklemeden önce o görselin ismini doğru şekilde isimlendirin, Türkçe karakter kullanmanız önerilmez ve resim123.png yerine anahtar-kelime.png gibi bir isimlendirme yaptıktan sonra siteye yüklemeniz SEO performansı için artı bir değer olacaktır.

Resimlerinize alt bilgi etiketi ekleyin.

alt=“” yani “alternatif metin” etiketi resimlere eklemeniz mümkün, bunun için WordPress resmi yükledikten sonra ilgili alana resimle ilgili bir alt metni girin.

Site hızını yükseltmek için bir cache/önbellek eklentisi kullanın.

Eğer kullandığını hosting destekliyorsa LiteSpeed Cache ilk önerim fakat diğer cache eklentilerinden birini de kullanabilirsiniz. WordPress Super Cache en çok kullanılanlardan biridir https://tr.wordpress.org/plugins/tags/caching/

Sitenizdeki görselleri optimize edin.

Sitenizi hızlandırmak için yapılacak bir başka iş de sitedeki görselleri optimize etmektir. Bunu yapmak için Smush eklentisini veya benzerini kullanabilirsiniz.

Sitenizdeki değersiz sayfalara noindex ekleyin.

Bunu kullandığınız SEO eklentisi ile yapmanız mümkün, etiket sayfaları, arama sayfaları, arşiv sayfaları gibi sayfaların arama motorları tarafından indekslenmemesini sağlayın.

Sitenizdeki değersiz sayfalara noindex ekleyin.

Sayfalarınız için Schema kullanmak.

Yine bunu da kullanacağınız SEO eklentisinin ayarlarından yapabilirsiniz. Yoast bu konuda çok iyi.

Yazılarınıda “Last Updated” tarihlerini kullanın.

Sitenizi her zaman güncel ve alakalı içeriklerle güncellemeniz önemlidir, ancak sayfalarınızın güncellendiğini arama motorlarına bildirmek için ilgili sayfanın yayınlanma tarihini değiştirmek doğru bir yöntem değildir. Bu konuda size WP Last Modified Info eklentisi yardımcı olacaktır.

Bu eklenti sayesinde kullanıcılara ve arama motorlarına içeriğin en son ne zaman güncellenmiş olduğu bildirilir, gayet basit ve etkili bir SEO taktiğidir.


Mutlu SEO’lar 🙂